Повече от 17 000 цивилни са загинали от началото на руската инвазия

...
Повече от 17 000 цивилни са загинали от началото на руската инвазия
Коментари Харесай

ООН: Над 17 000 цивилни са загинали от началото на руската инвазия

Повече от 17 000 цивилни са загинали от началото на съветската инвазия през февруари, сочат данните на Организацията на обединените народи. Сред жертвите има 419 деца. Пред Съвета за сигурност зам.-генералният секретар Мартин Грифитс съобщи, че близо 14 млн. не престават да са разселени.

Заради спиранията на тока вследствие на руските атаки здравното министерство на Украйна прикани лечебните заведения да спрат плановите интервенции и хоспитализациите. От Организация на обединените нации показаха паника от обстановката, като обявиха, че ударите лишават хората от съществени здравни грижи.
Зимата към този момент е в Украйна. Температурите са под нулата и се чака да паднат под -20 градуса. Атаките против енергийна инфраструктура, в това число електро- и топлоцентрали, оставиха милиони без достъп до отопление, ток и вода, което прибавя още едно рисково измерение към филантропичната рецесия, породена от войната.
Мартин Грифитс, зам.-генерален секретар на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси

От началото на съветската инвазия Световната здравна организация към Организация на обединените нации е записала над 600 набези против здравни обекти, които съставляват 70% от всички набези против здравна инфраструктура в света. 

По-рано украинският президент посети ранени бойци в лечебно заведение в Харков и раздаде медали на някои от тях. В своя тирада за Деня на въоръжените сили Володимир Зеленски уважи паметта на починалите военни.

Междувременно от Съединени американски щати обявиха, че не предизвикват Украйна да прави удари оттатък личните си граници. Тази седмица съветското военно министерство упрекна Киев за удари с дронове против две военни бази на стотици километри от украинската граница. Ден по-късно гърмежи имаше и на съветско летище в Курск. Украинските сили не са поели отговорност за нито един от случаите.
Не сме предоставяли на Украйна оръжие, което да употребява в Русия. Бяхме ясни, че това са отбранителни доставки. По-рано президентът сподели, че не даваме опция на Украйна да нанася удари оттатък границите си. Не насърчаваме Украйна да нанася такива удари. Всичко, което вършим, всичко, което светът прави в поддръжка на Украйна, е в поддръжка на нейните самостоятелност, суверенитет и териториална целокупност.
Нед Прайс, представител на Държавния департамент на Съединени американски щати

Според анализатори, представени от „ Ню Йорк Таймс “, употребяваните при офанзивите дронове евентуално са руско произвеждане и нямат общо с военната помощ, изпращана от Запада.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР